Ekolojik köyde ne üretileceği arazinin büyüklüğü ile bağlı. Eğer arazi çok büyük ise bilimum meyve ve sebzeden hayvan yemine kadar geniş bir ürün yelpazesi oluşturulacak.
Meyve ve Sebze üretimi ana üretim konusunu oluşturacak. Ufak çaplı kümes hayvancılığı hariç hayvan ve hayvan için yem yetiştirme büyük araziler gerektiriyor.
Kişi başına en çok tüketmiş olduğumuz bazı meyve ve sebzelere bakarak neye öncelik vermemiz gerektiğini kararlaştırabiliriz.
Domates 105 kg
Patates 55 kg
Üzüm 35 kg
Elma 25 kg
Soğan 21 kg
Biber 21 kg
Salatalık 18 kg
Patlıcan 10 kg
T.Fasuyle 7 kg
Havuz 6 kg
Ceviz 3 kg
Yukarıdaki seçme ürünler yöreye ve ailelere göre değişim gösterebilir. Örneği bana kalsa ben her gün enginar yerim.
Kümes hayvanlarından tavuk en önemli kalemi oluşturuyor. Kişi başına 25 kg tavuk eti ve 170 yumurta tüketiyoruz.
Kırmızı et tüketimimiz kişi başı 12 kg civarında.
Örnek
4 kişilik ailenin yıllık 420 kg civarında tükettiği kendi domatesini üretmesi 150 m²'lik arazi yeterlidir.
Yetiştirilen patatesin türüne göre aynı ailenin 200 kg patates üretmek için kabaca 100 m² araziye ihtiyacı vardır.
Ürün çeşitliliğine göre değişmekle beraber gerek tarımsal gerekse hayvansal üretim için hayvan yemi hariç 4 kişilik bir ailenin kendi kendine yetmesi için 10 dönümlük bir araziye sahip olması gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder