11 Ağustos 2014 Pazartesi

3- Kümes, Ahır ve Sair Tesisler

Çiftlikte hayvansal üretime geçebilmek için geniş araziye sahip olmak gerekiyor. Arazi genişledikçe sermaye arttıkça sırasıyla kümes hayvanları yetiştiriciliği; küçükbaş ve büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapılacak. Peki neler gerekiyor?
Kümes hayvancılığında tavuk yetiştiriciliği en önemli paya sahiptir. Et tavukçuluğu ve yumurta tavukçuluğu olarak ikiye ayrılır. Et tavukçuluğunde 10 bin tavuk kapasitesi için yaklaşık 500 m² yere ihtiyaç vardır. 
Tavuklar bulaşıcı hastalık riski altındadır. Kümes temizliği önem arz eder. Köyde hem eti hem de yumurtası için tavuk yetiştirileceği için kümeslerin ona göre dizayn edilmesi gerekmektedir. 
Tavuk dışında ördek, kaz, hindi, devekuşu, sülün, bıldırcın tavşan gibi türlere göre de yatırım yapılabilir. 

Ahırlar küçükbaşa ve büyükbaşa hitap eder. Yere ve iklim koşullarına göre açıkta hayvan yetiştirme söz konusu ise de üstü kapalı sistemlere ihtiyaç vardır. 

Kümes ve ahır dışında gerek üretim malzemeleri gerekse tarımsal ürünlerin depo edilmesi için tesisleri ihtiyaç vardır. Samanlık, mandıra, silo, su deposu gibi. Bu yapılar zorunlu olmamakla beraber çiftliğin kendi ihtiyaçlarını kendi muhafaza edebilmesi açısından önem arz eder. 

Seviye - 3: Hayvanları yetiştireceğimiz ortamı hazırladık artık hayvan satın almaya başlayabiliriz. 



  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder