5 Ağustos 2014 Salı

1- Arazi Seçimi

Arazi seçimi Ekolojik Köy İhtiyaç Listesi'nin en önemli ayağını oluşturuyor.  

Arazi seçiminde titizlikle hareket edilmesi gerekiyor. 
Ekolojik köyü geleceğe dair bir yatırım olarak nitelendirirsek yatırım maliyetlerinden  en yükseğini arazi seçimi oluşturuyor. 



Arazi seçimi etkileyen faktörler

a) Metrekare birim fiyatları: İstanbul sınırları dahilinde bir ekolojik köy oluşturmak isterseniz kırsal alanlar için en azından 100.TL/m² gibi bedeli gözden çıkarmak zorundasınız. İstanbul dışına çıktıkça arazi fiyatları düşeceği için aynı para ile daha fazla araziye sahip olabilirsiniz. 

b) Konum: Ucuza arazi bulmuş olabilirsiniz. Ancak kentten köye geçiş birden olamayacağını için arazinizin halihazırda yaşadığınız şehre yakın olması gerekiyor. Ayrıca arazinin yerleşim birimlerine biraz yakın olması gerekiyor ki 1/7 günlük köy yaşamından 7/7 köy yaşamına geçene kadar ki süreçte temel ihtiyaçlara ulaşmak için zaman kaybı olmamalı ve ulaştırma maliyetleri dayanılabilir olmalı.

c) Ulaşım: Alternatif ulaşım vasıtalarına yakın olmalı ki lojistik kesilmesin. Ayrıca zirai üretimden elde edilen ürünlerin kolayca taşınabilmeli ta ki sistem taşımacılıkta kendi araçlarını elde edene kadar. 

d) Arazi Yapısı: Engebeli arazide tarımsal üretim zor olacağı gibi düz arazi de hayvansal üretimde sıkıntı yaşanır. Hafif eğimli bir arazi su baskını riskine karşı tarım işletmesini korur. 

e) Büyüklük: Arazi büyüklüğü işletmenin üretim kapasitesinin belirlenmesinde önem arz eder. Kendi kendine yeten bir sistem için 10 dönüm yeterli olurken ticari amaçlı bir işletme için minimum 100 dönüm araziye ihtiyaç vardır. Arazinin gelişme durumuna göre komşu parsellere doğru satış veya kiralama yoluyla genişleme imkanının bulunup bulunmadığının da araştırılması gerekiyor. 

Arazi seçimine ilişkin ana faktörler bunlar olup endüstriyel gelişime ilişkin kaynaklarda yer seçimine ilişkin alt faktörlerle beraber 700'e yakın kriter bulunmaktadır. Sırası geldikçe ve işletme seviye atladıkça alt başlıklara geçilecektir. 

Seviye - 1;  Artık günübirlik gidip gelebileceğimiz bir arazimiz var. Artık yavaş yavaş doğada yaşamaya başlıyoruz. 1. seviyede köyde günübirlik yaşama ilişkin becerileri geliştiriyoruz. 
- Ulaşım     : Köye gidip gelirken kendi aracımızı kullanıyoruz. 
- Beslenme : Bir günlük su ve yiyeceklerimiz 
- Korunak  : Plaj şemsiyesi, güneş gözlüğü, güneş kremi. 
- Oryantasyon : Masa, tabure ve sair ağır ve yer tutan eşyalarımız veya bunları koyacak yerimiz yok. Gerekirse yerde ya da bir kayanın üzerinde oturacağız. Şimdilik yerde oturmak için piknik örtüsü gerekebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder