6 Ağustos 2014 Çarşamba

2- Barınak

Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi ekolojik köy projesinden neler yapılması gerektiğini söylüyor. Ekolojik köyün arazisini tespit ettikten sonra barınma sorununu çözmemiz gerekiyor. 

Ne türlü bir barınağa ihtiyacımız var?


Barınak dediğimizde aklınıza ilkel insanın yaşam şekli aklınıza gelmesin. Barınma sorununu halledebilmek için öncelikle barınmasının süresini tartışmak gerekecek. 

1. seviyede araziyi aldık temel ihtiyaçlarımızı taşıma suretiyle gidermeyi öğrendik. Köy öyle hemen ulaşılabilir bir yer olmadığı için köy giderken bazı şeyleri götürmeyi unuttuk. Temel ihtiyaç malzemelerinin bir listesini yapmakta fayda var. Bir daha ki sefere köye giderken daha tedbirli olacağız. 

Şimdi barınma konusuna geri dönelim. Ülkemizde yaygın olmasa da kamp kurma ve izcilik eğitimi bireylere doğada yaşama konusunda temel kazanımlar elde etme konusunda yardımcı oluyor. 

Geçici Barınma: Çadır ve uyku tulumu bir günlük barınma için yeterde artar bile. 1. seviye'de arazi sorununu kira ile çözmüş isek kalıcı barınma için prefabrike olmayan bir yapı kurmak için zaman ve para harcamaya gerek yok. Hava sıcaklığının 10 derece ve üzerinde olduğu ortamlarda çadır ve uyku tulumu kullanarak barınma ihtiyacı karşılanabilir. Daha düşük sıcaklıklarda kullanılmak üzere tasarlanmış olan ürünlerde mevcut olup bu ürünlere her an her yerde ulaşmak mümkün olamayabilir. 

Kalıcı Barınma : Ahşap ve/veya taş yapılar insan sağlığı için betonarme binalara göre daha sağlıklıdır. Kerpiç evler ikinci alternatif olarak düşünmekte fayda var. Kerpiç yapının maliyeti daha düşüktür. 

Seviye -2: Geçici ve kalıcı barınma sorununu çözdük. Artık hafta sonları veya tatillerde köyde kalma şansımız var. Sırf köyde kullanmış olduğumuz malzemeyi koyacak yerimiz olduğu için arabamızın bagajından getir götür yapmakla uğraşmayacağız. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder